Jan en Marleen Duits uit Eijsden zorgen voor spektakel werk op Troyes in Limburg Totaal.
Jan en Marleen overrompelend op Troyes
De vooruitzichten voor dit weekend waren prima. Volop zon, een kalme oostelijke tot zuid-oostelijke wind en lekkere temperaturen. Los om 7.30 uur. Toch bleek het geen makkie te zijn met deze oostelijke wind. Hier en daar werden nogal wat laatkomers/achterblijvers gemeld.
De zuid-oostelijke wind bood de westelijk gelegen liefhebbers het voordeel en zo zou ook later blijken. Jan en Marleen Duits uit Eijsden blonken een week eerder al uit op de op de afdelingsvlucht vanuit Epernay. Ze klokten toen al een geweldige serie en met drie duiven in de top tien en dit tegen 9.323 duiven. Ze werden op deze Troyes dan ook zeker getipt als winnaars van de week en hoe. Twee tegelijk op de plank en twee minuten later er weer 4 elkaar snel opvolgend. Resultaat 1-2-3-6-8 en 10 en verder 25-27-28-48-95-127-131-183-186-192-205-207-225-269 etc. en van de 51 die ze mee hadden staan er 36 op de uitslag. Dit tegen 6.698 duiven. In CC Heuvelland en Wefo Limburg gaan ze voor een driedubbele overwinning en 7 in de top tien tegen resp. 2796 en 1254 d. Een zaterdag om in te lijsten.
Het winnende duo
Het waren twee doffers welke zij aan zij op het hok afstormden. Ze werden geklokt om 11.12.11 en 11.12.35 op een afstand van 302 km. Winnende snelheid 1361 en 1358 m/min.
De overwinnaar is een kras doffer en draagt ringno Nl15-1532805. Toen Jan en Marleen dit jaar op de voorjaarsbeurs in Houten waren, trok de stand van Anneke en Pierre Faes uit Baarn hun aandacht. Er zat een kras piepertje van het soort van Stefaan Lambrechts uit het Belgische Berlaar. Hij was gekweekt uit twee rechtstreekse Lambrechts duiven, waarvan de vader een zoon was van de Asduif Quievrain Berlaar in 2011. Hij werd gekocht en dat ze er een goede kijk op hadden blijkt nu op deze afdelingsvlucht Troyes. Voorheen had hij slechts een prijsje gevlogen op Epernay en het was het moment dat hij een duivinnenliefje had gevonden. Zijn eerste liefde spoorde hem deze week aan om als eerste thuis te zijn.
De blauwe doffer welke van het zilver ging is deNl15-1085098. Zijn vader is de “572” van ’14 en was vorig jaar de winnaar van de 3e NPO Epernay (17576 d). Hij is gekweekt uit een zoon van “Ace Boy” van de Gebr. Scheele uit Terneuzen. Deze zoon “Ace Boy” zat gekoppeld tegen een kleindochter van “Carlin” van Jan Duijn (broer Wondere Dirk Koopman ) x Duits (van Koppen).
De “572” zat gekoppeld tegen de “586” duivin welke afgelopen jaar de 1e NPO Epernay won. Zij is een dochter uit hun “Goede Blauwe 17” (Wetzels-Groenen-Duits) x “Blauw 41” van eigen soort.
Leuk detail is dat deze “572” een volle broer is van de drie duivinnen (dus zusjes) welke op deze Troyes de prijzen 3e, 8e en 10e wonnen.
Samen sterk
Broer Jan en zus Marleen, wonende aan de Spoorstraat in Eijsden, beoefenen de duivensport samen en sinds ’79 vliegen ze in combinatie. De jaren ervoor vloog Jan met zijn broer Michel samen en dit onder toeziend oog van vader Pieter.
Marleen helpt waar mogelijk en samen genieten ze van de successen welke ze al jaren weten te behalen. Hun erelijst begint al aardig te groeien en als we de afdelingsoverwinningen bekijken dan staan er op te lezen, 1e nationale Derby Orléans in 2009 (Rayon 2B). In 2011 en 2012 wonnen ze met de jonge duiven de NPO vlucht vanaf Troyes. In 2013 bij de ouden 1e NPO Gien. In 2014 wonnen ze bij de jonge duiven Epernay. Nu voegen ze er een nieuwe zege op Troyes aan toe.
Het vlieg- en kweekhok aan de Spoorstraat
De duiven zijn gehuisvest in een stenen hok waar op de bovenverdieping de weduwnaars en de jonge duiven zijn ondergebracht. De afdeling voor de jonge duiven is aan de linker kant en rechts de twee afdelingen voor de weduwnaars. Ernaast een afdeling voor de weduwduivinnen. Via klepjes in de wand/deur kunnen de duivinnen makkelijk bij de doffers worden gelaten. Op de beneden verdieping zitten rechts de kweekduiven en links de late jonge duiven en enkele oude duiven. Alle duiven kunnen beschikken over een ren. Voor de vlieghokken bracht Jan een schuifbare ren aan en kan via de rail eenvoudig verplaats worden. Een hok waar de duiven goed op presteren en dit al vele jaren. .
Met hun duivenbestand zijn ze gestart met het aanschaffen van Janssen duiven welke voor het eerste werden gehaald bij Pierre Beckers uit Heugem (Maastricht) en later ook de Janssen duiven van Henri van Venrooij uit Deurne. Op deze basis kruisten ze de duiven in van o.a. Jan van Nederpelt uit Klaaswaal, Faan Wetsels uit Eijden, Loed Schenden Berg en Terblijt, Jan Duyn Enschede (Koopman), Marina en Kees van Koppen en Schipluiden, Gebroeders Schele uit Terneuzen en Koen Minderhoud uit Koudekerke. Op de voorjaarsbeurs kochten ze een jonge duif van Anneke en Pierre Faes uit Baarn. Lees meer hierover bij de overwinnaar.
Spel met de oude duiven
Jan en Marleen beschikken over 15 kweekkoppels en vliegen met 24 weduwnaars. Alle duiven worden rond de kerstdagen gekoppeld en de vliegduiven broeden de eitjes van de kweekduiven uit. Van diverse beste vliegduiven houden ze ook graag een koppel jongen aan. Indien het mogelijk blijkt dan legt hij ook van zijn beste vliegduiven de tweede broed onder enkele voedsterkoppels.
Als de jongen ca. 18 dagen oud zijn wordt er een jong met de duivin naar het jonge duivenhok gebracht en brengt de doffer het andere jong groot. Inmiddels zijn de kweekduiven aan hun tweede ronde bezig. Na deze ronde worden ze omgekoppeld voor een ronde zomerjongen welke op de navluchten worden gespeeld.
De doffers worden op weduwschap gespeeld.
Spel met de junioren
Jan en Marleen koppelen hun duiven dus rond de kerstdagen en de eitjes van de kweekduiven worden overgelegd onder de vliegduiven. Er worden ca. 60 jonge duiven gekweekt voor eigen spel. Zodra de zomertijd ingaat worden de jonge duiven verduisterd van 19 uur tot 7 uur en dit gebeurt tot de langste dag. Daarna wordt er nog een drietal weken bijgelicht. In het begin komen de jonge duiven 1 keer per dag, rond het middaguur, los voor een training. Daarna ’s morgens tussen 6 en 7 uur en in de namiddag tussen 17 en 18 uur. Opgeleerd worden de jonge duiven een 6 tal keer tot een afstand van ca. 35 km. Ze gaan dan samen los.
De eerste 3 a 4 weken van het vliegseizoen blijven de jonge duiven samen op de twee afdelingen van het vlieghok. Dit jaar werden de jonge duiven de week voor deze Troyes gescheiden en op het deursysteem gespeeld. Vanaf het begin van het seizoen trainden de jonge duiven, ondanks dat er al een nestje hadden, dat het een lieve lust was. Vaak waren ze er uren tussen uit, zegt Jan en soms met angst voor verliezen. Tot nu toe bleven deze zeer beperkt doch van diverse vluchten keerden er enkele terug met schaafwonden aan bil en borst. Zouden ze op het nestje niet zo goed trainen dan gaat Jan ze 1 per week oplaten op 35 km.
Gezelligheid kent geen tijd, ook bij de jonge duiven.
Voor het inmanden wordt het hok dan knus gemaakt met allerlei schuine plankjes en broedschotels en mogen ze een uurtje samen. Komen ze thuis dan mogen ze tot de volgende morgen bij elkaar. In het begin van de week wordt er superdieet gevoerd en de laatste 4 a 5 voerbeurten een mix van diverse sportmengelingen. Als ze genoeg hebben dan wordt gestopt. Voor de aanvang van het seizoen wordt dr. Boskamp uit Beek bezocht voor een algemeen onderzoek. Na drie weken spel wordt er een geelpil opgestoken. Bij thuiskomst elektrolyt in het water en daarna poeder (18) van dr. Boskamp.
De jonge duiven krijgen in het begin van de week superdieet en de laatste 4 tot 5 voederbeurten een mix van diverse sportmengelingen. Jan voert niet met een krappe hand. Er wordt gevoerd op gevoel en als Jan denkt dat ze genoeg hebben wordt er gestopt.
Medicatie
Voor de aanvang van het seizoen wordt er met duiven naar dierenarts Boskamp in Beek gereden voor een algemeen onderzoek. Wordt er niets geconstateerd, dan wordt er niets verstrekt. Bij thuiskomst van de vlucht zit er een elektrolyt in het water en een dag later krijgen de doffers een ontsmetting in de vorm van een van de poeders van dierenarts Boskamp. Ook de duivinnen worden dan niet vergeten en krijgen hetzelfde verstrekt als de doffers. Deze poeders zijn een combinatie van medicamenten werkzaamheid tegen infecties in de voorste luchtwegen en longen evenals darminfecties en is verrijkt met Multi vitamines, sporenelementen en energiedragers. Bij de jonge duiven gebruiken ze als ontsmetting Boni Jodi (o.a. ook tegen coli en streptococcen). Na drie weken spel wordt er een geelpil opgestoken.
Enkele dagen per week zit er ook Boni SGR in de drinkpan.
Rui- en winterperiode
Als de late jongen en enkele oude duivinnen enkele navluchten hebben afgewerkt wordt er geselecteerd en na een tweetal weken gescheiden. Voor zowel oud als jong geld als selectie, minimaal 50% prijs en liefst meerdere prijzen in het snuitje van de uitslag. De kweekduiven zitten al vanaf begin augustus gescheiden. Vanaf die tijd komen er geen duiven meer los.
In de ruiperiode krijgen een ruimengeling van twee handelsmerken (Versele en Paloma) tot aan de koppel periode.
Na het scheiden vult Jan het water in de drinkbak voor twee weken aan met de helft karnemelk. In de ruiperiode wordt er ook gekuurd tegen paratyfus met Parastop. Soms geven ze ook thee aan de duiven. Twee keer per week Boni SGR. Een wekelijks bad geven ze in de rennen welke voor elk hok beschikbaar is.
Tot slot
Het sympathieke melkersduo uit Eijsden wist wederom de aandacht naar zich toe te trekken door deze prachtige overwinning. Ze weten al jaren hun jonge duiven naar ongekende hoogten te managen. Kwaliteit met een gedegen training en voeding en een kern gezondheid zorgen voor spektakel uitslagen zoals deze van verleden week en deze week. En dit huzarenstukje herhalen ze jaarlijks wel een keer.