NPOrgaan 2010

Reportage NP Orgaan 2010pierreenznnpo2004
REPORTAGE uit het NEERLANDS POSTDUIVEN ORGAAN 2010 nr. 9
Comb. Pierre Faes & Zn., Baarn

Keizergeneraal 2009
van Samenspel 3,4 en 6 van Afdeling 7 Midden-Nederland

 

Een paar jaar is het even pas op de plaats geweest voor deze eerder zo succesvolle combinatie. Dikwijls hoor je kampioenen mopperen als het even iets minder gaat, en een excuus voor een recessie wordt breed uitgemeten. Maar bij Pierre eigenlijk niet. Doch de eerlijkheid gebied te zeggen dat er best wel een reden voor het mindere optreden van de Comb. Faes & Zn was. Zijn vereniging P.V. De Pool in Baarn kreeg een gloednieuw gebouw, en als bestuurslid heeft hij er net als vele clubgenoten veel tijd ingestoken, en hij vond het nog leuk ook.
Het betekende wel dat de duiven een tijd lang op het tweede plan kwamen. Voor de bouw van het casco had de aannemer zo’n acht maanden nodig, maar toen moest er nog van alles gebeuren zoals schilderwerk, verlaagd plafond aanbrengen, inrichting keuken, enz.,enz. Aan alle projecten heeft Pierre min of meer zijn steentje bijgedragen, maar het uiteindelijke resultaat vervulde iedereen met trots.
Toen die klus geklaard was kreeg Pierre’s medeverzorger de 82- jarige maar nog steeds krasse Henk Diters, waar de kwekers waren gehuisvest, van de weeromstuit bericht dat hij zijn flat uit moest. Het toeval wilde dat er pal naast Pierre een eengezinswoning vrij kwam, waar Henk zomaar voor in aanmerking kwam. Aan de woning moest veel opgeknapt worden, dus Pierre kon andermaal aan de bak, maar gelukkig waren er toen veel duiven vrienden die hebben meegeholpen. In de tuin van Henk werd het nieuwe kweekhok gebouwd. Vlieg- en kweekhok staan nu vlak bij elkaar. In de tuinschutting is een deur gemaakt zodat je makkelijk heen en weer kunt lopen. Idealer kan het haast niet.

accommodatie

Pierre is een sportman die drijft op eerzucht. Hij laat zich niet zo gauw tegen de touwen drukken. Als tweede eindigen betekent voor hem net geen eerste zijn. In 2009 toen hij weer meer tijd tot zijn beschikking kreeg gingen hij en z’n maat, trouw aan hun karakter, er weer vol tegen aan. Er kwam weer vet op de soep. Maar wel met minder duiven op de inkorfstaat dan we van ze gewend waren. Met 20 doffers en 20 duivinnen op volledig weduwschap werd het programma afgewerkt, en aan het eind van het seizoen 2009 waren ze weer generaal kampioen van de vereniging, Keizerkampioen van de CCG 3 oftewel het Rayon Baarn, Bunschoten, Soest, en een trapje hoger Keizer van het Regionale Samenspel met Amersfoort, Leusden, en Zeist en Omstreken. Daarmee volgden zij hun clubgenoot Piet Limper op, en dat bewijst dat de PV De Pool een sterke vereniging is.
Over het Keizerkampioenschap van het Regionale Samenspel waren ze zeer opgetogen , maar ik denk, nu ze weer op de goede weg zitten, dat de ambities voor de komende jaren weer wat hoger zullen reiken , een sportief streven dat je alleen maar scherp houdt.
Bij de huldiging van de Afdeling 7 kampioenen 2009, onlangs in Asperen, deelde Pierre met de overige generaal kampioenen het erepodium voor zijn 7e plaats aangewezen.
De vorming van een succesrijke en gezonde basis

In 2004 t/m 2006 werden bij Cornelis en Gerard Koopman, Ermerveen 40 jongen uit de allerbeste koppels aangeschaft. Van Dirk en Wijlen Louis van Dijck, Zandhoven (B.) een van de beste spelers van Union Antwerpen kwamen in de jaren 2001 t/m 2005 ook 35 jongen naar Baarn, van Louis van Loon, Poppel B.), in zijn land de onbetwiste uitblinker op de mid- en dagfond, ook nog eens 25 jongen uit excellente koppels, en tenslotte van Ludo Claessen 10 rechtstreekse. Deze collectie bevolken nu het kweekhok, en het rendement van deze aanschaffingen hebben zich intussen al bij Pierre en Henk dubbel en dwars bewezen. Duiven van Van Loon laten zich makkelijk kruisen met andere soorten, en het werd al dikwijls aangetoond dat daar echte goeie duiven uit voortkomen. De kweekduiven worden eind november gekoppeld. De jongen worden voor eigen gebruik gehouden. De tweede ronde gaat naar de Voorjaarsbeurs in Houten. Als je goed vliegt rollen er ieder jaar behoorlijk veel verzoeken in de bus voor een bonnetje. Omdat Pierre niemand teleur wil stellen is het aantal inmiddels gegroeid tot meer dan veertig. Kopers kunnen dan een keuze maken uit de jongen van de vliegduiven. Vliegduiven en jongen worden verduisterd; de ouden tot de eerste ééndaagse fondvlucht, de jongen tot aan de langste dag. Om het schoonmaken wat simpel te houden ligt er in de hokken een laagje beukensnippers op de vloer, maar binnenkort wordt deze bodembedekker vervangen door gedroogde lege maïskolven. Dit heeft als voordeel dat het vocht en stof opneemt, de mest er tussen verdwijnd, en de warmte vast houdt. Op het menu van de kwekers staat de 50% Luikse mengeling en 50% Paloma kweekvoer van Waasmunster (B.) dat hij dan weer bij John Rekers in Amersfoort haalt, of dan weer van de Patagoon uit Herwijnen laat komen. De vliegduiven krijgen Paloma vliegvoer gecombineerd met Super Light, de jonge duiven uitsluitend Super Light Conditiepreparaat Vydex van Jaap Koehoorn, kruidenelixer van Jan Smit, alsmede Natuurproducten van Dovital, DHP Cultura, en Probiotica van Dipobac moeten alle ziekten buiten de deur houden, en de gezondheid optimaliseren.
Twee duiven met topprestaties in 2009

De 07- 1595019 een blauwband doffer was er zo eentje. Hij is zowel van vaders- als van moederszijde een 100% Koopman. In het Regiospel van CCG 3,4,en 6 behaalde hij in 2009 o.a. de 1e prijs Epehy, afstand 287 km. tegen 5157 d. Maar de 07- 1595154, een blauwband duivin, gekweekt uit een rechtstreekse doffer van Louis van Loon uit Poppel (B.) en een duivin van Jos de Klak uit Reusel deed het zelfs nog beter. Zij won in 2009 o.a. in het Regiospel van St.Quentin, afstand 298 km., de 1e prijs tegen 5808 d. en van Nanteuil Le Haudouin eveneens een 1e prijs van 4085 d.

07- 1595019  Pierre Faes Zn. regio 3-4-6 de54

07-1595019                                                                              07-1595154

Prijzenoverzicht

In 2009 werden 22 x 1e prijzen behaald. Een indruk :

Totaal werden er in 2009 22 x een 1e prijs gevlogen.

Hier enkele voorbeelden:

1e St Quentin 5.808 duiven
1e Epehy 5.157 duiven
1e Nanteuil 4.085 duiven
1e Pommeroeul 1.524 duiven
1e St. Quentin 2.293 duiven
1e Epehy 2.131 duiven
1e Nanteuil 1.770 duiven
1e Breteuil 897 duiven
Kampioenschappen Afd. 7 Samen spel 3 in 2009 Kampioenschappen Afd. 7 Regionaal 3-4-6 in 2009
Onaangewezen Aangewezen Onaangewezen Aangewezen
2e Vitesse 2e Vitesse 2e Vitesse 3e Vitesse
4e Midfond 1e Midfond 6e Midfond 1e Midfond
6e Dagfond 2e Dagfond 10e Dagfond 2e Dagfond
2e Natour 4e Natour 2e Natour 6e Natour
3e Generaal 1e Generaal 4e Generaal 1e Generaal
1e Generaal met Overnachting 1e Generaal met Overnachting 1e Generaal met Overnachting 1e Generaal met Overnachting
1e Keizer Generaal 1e Keizer Generaal

Teletekstvermeldingen in de afgelopen jaren:

  • 2e NPO Ruffec ± 8.500 duiven
  • 3e NPO Nanteuil ± 17.000 duiven 2008
  • 4e Nationaal Orleans ± 14.000 duiven
  • 5e NPO Etampes ± 12.000 duiven
  • 5e Nationaal Orleans ± 28.500 duiven
  • 7e NPO Etampes ± 10.000 duiven
  • 8e NPO Tours ± 8.500 duiven
  • 8e NPO Montlucon ± 10.000 duiven
  • 10e Nationaal Orleans ± 5.500 duiven
  • 4e Nationaal Ablis in 2006

Tot slot
Dit jaar hoopt Pierre z’n 60e verjaardag te vieren, en dan heeft hij op de kop af vijftig jaar duiven. Als 10 jarig joch kreeg hij een paar sierduiven. Bij buurman Bauke Huizinga zag hij een stel postduiven fladderen, en dat leek hem veel leuker. Buurman gaf hem een stel eieren die door zijn sierduiven werden uitgebroed. Zo werd de kiem van een succesrijke carrière gelegd, maar dat wist hij toen nog niet. In 1963 meldde hij zich aan als jeugdlid bij zijn huidige vereniging PV De Pool, de club die in 2010 haar 100-jarig bestaan gaat vieren.

De combinatie heet nog steeds Pierre Faes & Zoon. De jonge Pierre die vroeger actief betrokken was bij de duivensport studeert momenteel in Amsterdam voor een maatschappelijke carrière, is nog wel belangstellend maar daar is alles ook mee gezegd.

Of hij ooit in de voetsporen van zijn vader zal treden, valt nog te betwijfelen. Maar als het in de genen zit……
Bij mijn bezoek zaten de meeste jonge duiven al op de besneeuwde hokken. De dooi lijkt inmiddels ingezet, maar afgaande op het grillige karakter van deze winter kun je het maar nooit weten. Immers was de 14e Elfstedentocht in 1986 niet op 26 februari !

Kees Koffrie

Reacties zijn gesloten.