Reportage Roy Abels 2015

roy_abels_1

Roy met zijn winnaar “Vic”, echtgenote Charlotte en kinderen Noa en Vic.

Net als op de dagfond vlucht vanaf Mont Luçon gingen de manden in Limoges eveneens om 6.30 uur open. Er was goed zicht en op de gehele lijn stond er een kalme noordelijke wind welke verder op de lijn zou ruimen naar west. Ook hier zou het een pittige vlucht gaan worden.

Er werden 3.481 duiven ingemand en het zou erom spannen wie en waar de eerste duif zou worden gemeld. Deze kwam even na half vijf en wel uit Munstergeleen. Hier had Roy Abels een duif geklokt om 16.39 uur en dit op een afstand van 657 km. Jan de Graef uit Tungelroy – Weert klokt de tweede duif om 17.01 op een afstand van 676 km. Roy zou de zege pakken met een verschil van iets meer dan 9 m/min. Snelheid van zijn overwinnaar 1079 m/min. Opnieuw staat Roy in de spotlight. In 2014 wist Roy de zegepalm binnen te halen op de morgenlossing Cahors met zijn “Super 913” van 2011 en nu geeft hij wederom zijn visitekaart af.

Roy had 45 duiven, waarvan 21 doffers, ingemand en wint in Limburg Totaal 1-14-15-51-68-105-132-144-171-220-231-257-335 etc. en in totaal 20 prijzen. In zijn eigen Samenspel Maaskant (410 d) en Wefo (1900 d) gaat hij eveneens met de zege aan de haal en een fijne serie met een 5 tal kopduiven. Er vlogen 10 doffers en 10 duivinnen prijs. Hier dus geen overwicht voor een van de sekses.

Wie deed beter op deze pittige vlucht. Roy Chapeau!!.

Beurs bezoek.

Roy gaat elke jaar met enkele duivenvrienden graag naar de Voorjaarbeurs in Houten. Er is altijd wel wat nieuws en tevens leuk om naar het aanbod van jonge duiven te kijken en wellicht iets geschikts te vinden om zijn hok te versterken. Zo liep hij in 2014 ook langs de stand van Pierre en Anneke Faes uit Baarn. Hier ontdekte hij een duifje welke hem heel goed aanstond. Snel werd besloten het duifje aan te kopen. Het was een zuivere Koopman duif en dat zou wel kunnen passen om in zijn huidige fondstammetje iets meer snelheid te kunnen brengen. Op aanraden van Pierre Faes ging ook het nestmaatje mee naar Munstergeleen. Beiden werden uitgewend en het geschelpte doffertje met ringnummer NL14-1781122 wist als jong al een 3e vanaf Rethel te vliegen in SS Maaskant (1099 d). Dit seizoen vloog hij op Lorris een 13e tegen 970 d. En nu pakt hij grandioos de zege op Limoges. Hij kreeg de naam “Vic” mee van het 10 weken oude zoontje van Roy en Charlotte.

Het is een doffer van de middelmaat en een echte wringer in de hand. Hij had op de dag van inmanden juist zijn eerste pen geruid. Een oud gezegd zegt: “Pen in de mand, prijs in de hand”. En welke prijs.

Zijn vader is de Blauwe doffer met ringno Nl04-1389206 welke de familie Faes aankocht bij Gerard Koopman uit Emmerveen.

Grootvader is “Alastro” zoon van “Nobel Blue” gekoppeld aan “Lioba”.

Grootmoeder is het “Blauw 121” dochter van “Royal Blue” gekoppeld aan “Judy”

De moeder van “Vic” is het Geschelte duivinnetje met ringno Nl03-1731722 en eveneens rechtstreeks van Gerard Koopman.

Grootvader is de “Kras 393” van ’98 (broer van “Lei” en “Wonderlady”) en zoon van “Zebran” gekoppeld aan “Black Power Lady”

Grootmoeder is het “Kras 418” van ’02 en een kruising Van Hove-Uytterhoeven x Koopman.

Op de dag van inmanden laat Roy de duiven nog los voor een training en de winnaar “Vic” liet toen al zien dat hij in goeden doen was. Het duurde een hele poos eer hij was uitgeraasd. Roy kreeg er haast de zenuwen van, want hij wilde ook graag nog even de duivinnen laten trainen.

Dubbel weduwschap

Roy koppelde zijn vliegploeg, bestaande uit 36 koppels, dit jaar rond 1 maart en allen brachten een of twee jongen groot. Daarnaast zitten er nog een 6 tal kweekkoppels waarvan enkele kinderen van zijn “Super 913”. Op nest worden ze de eerste vluchten ingespeeld en Roy bekijkt elke vlucht welke er mee gaan. Eenmaal op weduwschap gaan ze mee tot Bourges. Deze laatste vlucht is de graadmeter of de vorm er aan zit te komen. Op Bourges gaf hij er 50 mee en won in zijn samenspel Maaskant 19 prijzen, te beginnen met 12-21-26-46-56-63-67-89 etc tegen 785 d. Dus het zat goed en het bewijs ligt op tafel.

roy_abels_2

De hokken met nieuwe rennetjes.

Afgelopen herfst bouwde hij voor de hokken van de oude en jonge duiven een rennetje waarin de duiven een bad kunnen nemen of indien het erg heet is in kunnen vertoeven. Het rennetje bij de jonge duiven is voorzien van windbreekgaas. Deze verandering bevalt zeer goed.

Voorkeur voor de fond

Eenmaal zijn stek gevonden in Munstergeleen kwamen er duiven van zijn opa Hub Schmitz uit Eys. Hierin zat het soort van Math Krauth en zoon Jan uit Meersen, Huub Smeets uit Mechelen en iets van Harry en Roger Wijnands uit Maastricht. Van achterneef Geert Schmitz uit Simpelveld zitten er ook duiven van het Wijnands soort. De vader van zijn “Super 913” kwam van Lei Heldens uit Landgraaf. Met oom Helmuth Schmitz uit Eys, heeft hij een soort gezamenlijk kweekhok eveneens van voornoemde soorten. Elk jaar komen er een aantal jonge duiven van dit kweekhok.

In 2014 dan het koppel Koopman duiven van de Familie Faes uit Baarn. Inmiddels zit er nog een koppel jongen uit dezelfde ouders als “Vic” in Munstergeleen. Van zijn dierenarts Norbert Peters uit As kreeg hij een koppel duiven cadeau uit diens oude stam.

Hiermee vliegt hij het liefst op de vluchten met morgenlossing van de afdeling zijnde Limoges, Bergerac en Cahors en de ZLU vluchten Pau, Agen, Marseille en Narbonne. We gaan hem volgen. Alvast een proficiat en succes gewenst.

Reacties zijn gesloten.